Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ion Vatamanu
(0 - ?)

201 Poezii

Poezia de azi

Fara de prihana
de Emanoil Bucuţa
Tu esti asa de fara de prihana,
Si atintesti din ochi asa senini,
Ca-n preajma-ti, sufletu-mi, intreg o rana,

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataSorin Mărculescu biografie completa

Poezii


Sorin Mărculescu
   
  poetul Sorin Mărculescu  
   
Nastere: 19 noiembrie 1936, Bucuresti


Deces:

A vazut lumina zilei la Bucuresti in 19 noiembrie 1936.

A absolvit in 1954 Liceul „Mibai Viteazul, iar in 1959 Facultatea de Filologie a Universitatii bucurestene, sectia limba si literatura franceza. Dupa absolvirea facultatii lucreaza un timp ca traducator tehnic, iar din 1964 ca lector la diferite edituri: sef de redactie la Editura Univers, apoi la Editura Albatros; din 19 72 lucreaza ca lector la Editura Cartea Romaneasca. Debuteaza in poezie tarziu, in august 1966, in revista „Familia din Oradea, dar se poate afirma ca poetul era deja format. Realizeaza foarte multe traduceri si eseuri critice cuprinzand deopotriva literatura de limba engleza, franceza, spaniola.

Pentru asemenea lucrari este premiat de mai multe ori; amintim premiul pentru traduceri al Uniunii Scriitorilor ce i s-a conferit in 1977; in 1985 primeste premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de versuri Fluviul intamplator. Este lector la Editura Humanitas.

Poezia originala a lui Sorin Marculescu presupune si implica vasta cultura a autorului ei, contactul direct si permanent cu poezia moderna universala. Lirica sa, pornita de la elemente conceptuale, se organizeaza simetric si arhitectonic in jurul unor simboluri-cheie; criticul literar Dan C. Mihailescu ii definea creatia ca „ una dintre cele mai fascinante arhitecturi de sensuri si imagini ale poeziei noastre contemporane. Criticul mentionat considera ca imaginea configurativa emblematica a poeziei in discutie este triada; ea se organizeaza simetric avand ca centru al expansiunii ideea, interpretata la modul gnoseologic, a spatiului si timpului, a samburelui originar si a nuntii, a cuvantului vazut ca „expresie a logosului integrator, „energie demiurgica, plasmuitoare de imagini (idem). Poezia lui Sorin Marculescu este un spatiu tridimensional ce se cere strabatut pas cu pas. Contemplarea ei dintr-un singur unghi (sauprintr-o singura poezie) este nerelevanta. De aici si greutatea selectarii textelor.

Volume de versuri:

Cartea nuntilor, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Locul samburelui, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1973;
Carte singura, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982 (colectia „Hyperion);
Fluviul intamplator, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1985.

Poeziile Locul samburelui si Idila (4) au fost reproduse dupa volumul Carte singura, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982 (colectia „Hyperion).

REFERINTE:

„Exista la Sorin Marculescu o exceptionala aptitudine pentru deschiderea orizonturilor poetice, in sensul unei capacitati vizionare revelate prin forta verbului. Nu «ideile» sint importante (de aceea sint lasate la vedere oarecum deliberat), importanta este aceasta putere de a construi liric pornindu-se de la «idei»."
MIRCEA IORGULESCU

„Sorin Marculescu percepe universul ca o reductie la elementul marunt, familiar (simptom de criza), intr-o intimitate dureroasa. Amestecul regnurilor e de o ordonata dezordine, intr-un zigzag al proportiilor violate () Microcosmosul monstruos creste prin urmare pina la o acceptie cosmica. Dar semnificatia urmarita mai adinc e a unei initieri intr-o organizare secreta a lumii, pe substratul conditiei moral-lirice. Metafora carnoasa, mustind de toxinele materiei perturbate, cedeaza in favoarea unei incifrari poetice pure, a unei frazari descarnate."
GHEORGHE GRIGURCU


Citeste si:
Poeziile poetuluiBiografia lui Sorin Mărculescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.

Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate

Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani