Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Dumitru Iacobescu
(1893 - 1913)

21 Poezii

Poezia de azi

Olimpia
de Ion Pillat


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataStefan Baciu biografie completa

PoeziiStefan Baciu
   
  poetul Stefan Baciu  
   
Nastere: 29 octombrie 1918, Brașov
Deces: 6 ianuarie 1993 Honolulu

Ștefan Baciu a fost un poet roman din diaspora, eseist, memorialist, ziarist, critic de arta, traducator, diplomat și profesor universitar.

S-a nascut in Brasov la 29 octombrie 1918. A fost elev al cunoscutului liceu "Andrei Saguna. Debuteaza de timpuriu, inca din 1933, la revista "Raboj si la revista "Klingsor a scriitorilor sasi din Brasov. Tot in 1933 scoate o revista proprie, intitulata "Start, cu o existenta efemera. in acelasi timp este secretar de redactie la "Frize, revista de avangarda a Brasovului acelor timpuri, si, in 1935, inca elev fiind, debuteaza in volum cu Poemele poetului tanar, primind pentru acesta Premiul de Poezie al Fundatiilor Regale. isi continua studiile urmand dreptul la Bucuresti, facultate absolvita in 1941. Este implicit legat de activitatea literara: publica alte volume de poezii si este, un timp, secretar de redactie la revista "Gandirea. in toamna anului 1946 pleaca din Romania ca atasat de presa pe langa ambasada noastra la Berna, iar dupa 1948, cand isi da demisia din functie, isi incepe existenta planetara. Pleaca la Rio de Janeiro, unde infiinteaza Cercul cultural Andrei Muresanu care sustine si o revista cu existenta indelungata, "insir-te margarite, prima revista romaneasca de literatura si cultura din America de Sud. Este ziarist si profesor universitar, specializat in culturile americano-hispanice, tine cursuri la Rio de Janeiro, Seattle, Washington, iar din 1964 se stabileste definitiv la Honolulu, in Hawaii. Din 1965 redacteaza, aici, revista "Mele (poetul o numeste "scrisoare internationala de poezie), in limba spaniola, unde publica insa si poezii ale exilului romanesc. Este doctor in litere (1970) al "Faculte des Lettres et Sciences Humaines a Universitatii din Strasbourg. Din 1972 este numit "consul onorific al Boliviei in Honolulu. I se confera distinctii si titluri academice, printre care Profesor emerit al Universitatii din Hawaii, "cetatean de onoare al orasului Rio de Janeiro, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania (din ianuarie 1990), Decoratia de onoare a Meritului Cultural cu grad de comandor a Ministerului Educatiei si Culturii din Bolivia, in 1991. Este poet, eseist, memorialist, critic, traducator; realizeaza doua antologii, una a poeziei latino-americane intre anii 1950 si 1970, aparuta la Universitatea din New York-State, Albany, si a doua, a poeziei suprarealiste latino-americane, aparuta in doua editii, una in Mexico, a doua in Chile, Valparaiso. Moare in Hawaii, in ziua de Sfantu Ion a anului 1993.
Poezia lui Stefan Baciu ar putea fi compartimentata, dupa parerea criticului literar Nicolae Manolescu, in trei varste lirice: una de junete, in descendenta traditionalismului interbelic, o a doua de tranzitie (perioada 1950-1970), precumpanitor elegiaca si lirico-memorialistica, si o a treia, in care poetul este " naiv, ludic, absurd, urmuzian, dadaist, umoristic si ingenios. Am completa, citandu-l pe poet: "brasovean, ortodox, cosmopolit. Criticul Virgil Nemoianu observa, referitor la ultima parte a creatiei lirice a lui Stefan Baciu, ca aceasta "este patrunsa in intregime de problema memoriei Poetul sintetizeaza un "peisaj originar care "se confunda intr-o tara imaginara a tineretii, ca o Castilie de vis, avand darul dureros al artei de a suferi (Vintila Horia).

Creator de poezie originala in limbile romana, spaniola, portugheza, engleza, germana, poetul este o prezenta unica in peisajul liric contemporan, o existenta planetara, "produsul unei catastrofe cosmice, ca ambra si agata, ca diamantele si peisajele (Vintila Horia). intr-un interviu acordat lui Constantin Eretescu, poetul exprima: "Mesajul meu merge, in acelasi timp, in Brazilia, in Costa Rica, in Chile, in Mexico, in Republica Dominicana, in toate tarile in care cronicele mele patrund, au cetitori si au ecou. Mesajul meu este poezia in libertate (). Stefan Baciu este un fenomen de explozie poetica, cultural-spirituala si geografica (in plan real sau imaginar), tragandu-si insa mereu sevele dintr-un spatiu originar permanent rememorat, augmentat de "dor.

Principalele volume de versuri in limba romana:

Poemele poetului tanar, Bucuresti, Editura Fundatia pentru Literatura si Arta Regele Carol al II-lea, 1935;
Poeme de dragoste, Oradea, Editura Revistei Familia, 1936;
Micul dor, Brasov, 1937;
Drumet in anotimpuri, Iasi, Editura Frize, 1939;
Cautatorul de comori, Bucuresti, Editura Fundatia pentru Literatura si Arta Regele Carol II, 1939;
Muzica sferelor, Bucuresti, Editura Prometeu, 1943;
Caiet de vacanta, Ramnicu Valcea, Tipografia Unirea, 1945;
Analiza cuvantului dor, Argentina, Editura Cartea pribegiei, Valle Hermoso, 1951;
Poemele poetului pribeag, Mexico, Editura Drum, 1963;
Ukulele, Madrid, Editura Destin, 1967;
Poemele poetului Stefan Baciu, Madrid, Colectia Start, 1972;
Bilantul celui din urma averescan, Honolulu, Colectia Start, 1976;
Ingerul Malagambist in Insula Oahu, Honolulu, Editura Mele, 1979;
Palmierii de pe Dealul Melcilor, Honolulu, Editura Start, 1980;
Poemele Poetului Singur, Honolulu, Editura Mele, 1980;
Singur in Singapur, Honolulu, Editura Mele, 1988;
Poemele poetului singur, editie selectiva in colectia "Poeti romani contemporani, Bucuresti, Editura Eminescu, 1993.

Poem de dragoste a aparut in volumul Poemele poetului tanar, Bucuresti, Editura Fundatiei Carol al II-lea, 1935.
Prin geam aburita aparut in volumul Poemele poetului pribeag, Mexico, Editura Drum, 1963;
Semn Singura aparut in volumul Palmierii de pe Dealul Melcilor, Honolulu, Editura Start, 1980;
Fapte diverse cu ochianul intors a aparut in volumul Poemele Poetului Singur, Honolulu, Editura Mele, 1980;
Dactilografe tropicala a aparut in volumul Poemele Poetului Singur, Honolulu, Editura Mele, 1980.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Stefan Baciu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani