Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Anatol E. Baconsky
(1925 - 1977)

42 Poezii
1 Doine
1 Sonete

Poezia de azi

Martisor
de George Meniuc


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataPoezii de Stefan Baciu
Stefan Baciu
Nastere: 29 octombrie 1918, Brașov
Deces: 6 ianuarie 1993 Honolulu

Ștefan Baciu a fost un poet roman din diaspora, eseist, memorialist, ziarist, critic de arta, traducator, diplomat și profesor universitar.

S-a nascut in Brasov la 29 octombrie 1918. A fost elev al cunoscutului liceu "Andrei Saguna. Debuteaza de timpuriu, inca din 1933, la revista "Raboj si la revista "Klingsor a scriitorilor sasi din Brasov. Tot in 1933 scoate o revista proprie, intitulata "Start, cu o existenta efemera. in acelasi timp este secretar de redactie la "Frize, revista de avangarda a Brasovului acelor timpuri, si, in 1935, inca elev fiind, debuteaza in volum cu Poemele poetului tanar, primind pentru acesta Premiul de Poezie al Fundatiilor Regale. isi continua studiile urmand dreptul la Bucuresti, facultate absolvita in 1941. Este implicit legat de activitatea literara: publica alte volume de poezii si este, un timp, secretar de redactie la revista "Gandirea. in toamna anului 1946 pleaca din Romania ca atasat de presa pe langa ambasada noastra la Berna, iar dupa 1948, cand isi da demisia din functie, isi incepe existenta planetara. Pleaca la Rio de Janeiro, unde infiinteaza Cercul cultural Andrei Muresanu care sustine si o revista cu existenta indelungata, "insir-te margarite, prima revista romaneasca de literatura si cultura din America de Sud. Este ziarist si profesor universitar, specializat in culturile americano-hispanice, tine cursuri la Rio de Janeiro, Seattle, Washington, iar din 1964 se stabileste definitiv la Honolulu, in Hawaii. Din 1965 redacteaza, aici, revista "Mele (poetul o numeste "scrisoare internationala de poezie), in limba spaniola, unde publica insa si poezii ale exilului romanesc. Este doctor in litere (1970) al "Faculte des Lettres et Sciences Humaines a Universitatii din Strasbourg. Din 1972 este numit "consul onorific al Boliviei in Honolulu. I se confera distinctii si titluri academice, printre care Profesor emerit al Universitatii din Hawaii, "cetatean de onoare al orasului Rio de Janeiro, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania (din ianuarie 1990), Decoratia de onoare a Meritului Cultural cu grad de comandor a Ministerului Educatiei si Culturii din Bolivia, in 1991. Este poet, eseist, memorialist, critic, traducator; realizeaza doua antologii, una a poeziei latino-americane intre anii 1950 si 1970, aparuta la Universitatea din New York-State, Albany, si a doua, a poeziei suprarealiste latino-americane, aparuta in doua editii, una in Mexico, a doua in Chile, Valparaiso. Moare in Hawaii, in ziua de Sfantu Ion a anului 1993.
.. citeste biografia completa ..


  sul up  
  poetul Stefan Baciu  
  sul_down  


Poeziile poetului

Autoportret de seara
Dactilografie tropicala
Fapte diverse cu ochianul intors
Fuit
Pietrele raman
Poem de dragoste
Prin geam aburit
Psalm de supunere
Semn Singur
Spleen
Treceam prin VII
Vulpea
Poezii de Stefan Baciu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate


Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani